Besparen op de lange termijn? Vergroen je huis!

Energie besparen levert geld op!Deze week pleitte voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland voor gunstigere belastingmaatregelen en subsidies om de Nederlander ertoe te zetten meer te investeren in het verduurzamen van hun woning. Volgens de bouwsector gebeurt dat dus nog altijd te weinig, de ambitieuze milieudoelstellingen van de overheid ten spijt. Veel mensen laten op het gebied van energie besparen dus nog kansen liggen, terwijl er al een mooi aantal regelingen bestaan om voordelig te investeren in een groener huis.

Subsidies voor energiebesparing

Op regionaal niveau bestaan er vaak interessante regelingen om uw huis te vergroenen. Met name op het gebied van het opwekken van groene energie en woning-isolerende maatregelen komen veel gemeentes u graag tegemoet. Op de website energiesubsidiewijzer.nl kunt u per gemeente terugvinden op welke subsidies (of aantrekkelijke leningen) u aanspraak kunt maken. Ook op nationaal niveau bestaan regelingen om uw voordeel mee te behalen. Door gebruik te maken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunnen zowel particulieren als zakelijke gebruikers hun pand voordelig vergroenen. Denk hierbij aan tegemoetkomingen voor de installatie van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Voor het jaar 2016 is er in totaal € 70 miljoen euro aan subsidies beschikbaar. Meer informatie over de ISDE vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl).

Groene hypotheek

Naast subsidies en belastingmaatregelen kan er ook voordeel worden behaald door een ‘energiezuinige hypotheek’ af te sluiten. Zo beloont de Triodos hypotheek u met een lagere rente naarmate het energielabel van uw woning beter wordt. Een extra manier dus om uw woonlasten op de lange termijn te drukken. Op die manier kan energie besparen u dubbel voordeel opleveren!