Een keuken kopen: het spel van afdingen en onderhandelen

afdingen-keuken

Wij Nederlanders houden van een mooie keuken in huis en zijn bereid om daar flink wat geld voor neer te leggen. Voor het kopen van een keuken nemen we daarnaast ook veel tijd. We gaan graag naar de meubelboulevards en laten ons door verschillende adviseurs goed voorlichten. We laten ons inspireren door de vele opstellingen in de keukenspeciaalzaken. Als we dan uiteindelijk met een adviseur om de tafel gaan zitten, vliegen de bedragen ons om de oren en worden we blij gemaakt met het woord korting. Want kortingen, daar zijn we gek op.

Korting alleen vandaag geldig

De prijs die een keuken kost om gemaakt te worden, wordt berekend op basis van een aantal punten waaronder het materiaal, de fabricage, personeelskosten, opslag en transport. Wanneer die keuken eenmaal bij de keukenspeciaalzaak in de showroom staat en opgenomen is in het assortiment, dan hangt daar vanzelfsprekend een ander prijskaartje aan. De verkoper van de keuken moet er immers ook aan verdienen. Het zou dan ook opmerkelijk zijn als je tijdens het adviesgesprek meteen een korting krijgt, maar dit gebeurt vaak wel. Je krijgt de korting echter alleen als je diezelfde dag nog je handtekening zet. Een slimme truc van de verkoper om snelle beslissers over de streep te trekken.

De adviesprijs is een verzinsel

Verkopers van keukens maken graag gebruik van technische termen die voor het vervaardigen van de keuken worden toegepast. Dure woorden die vergezeld worden van prijzen die daar bij passen. Wat je als koper niet weet is dat de verkoper in de adviesberekening uitgaat van standaard prijzen. Deze prijzen bestaan in feite niet maar worden vooraf verzonnen. De truc die zij toepassen is dat aan jou als klant ter plekke hierop een korting wordt gegeven. Dat geeft je het gevoel dat je spekkoper bent en wel gek bent als je nu niet meteen beslist.

De prijs na de korting is het startbedrag voor onderhandelen

De prijs die overblijft na het geven van de korting lijkt niet meer onderhandelbaar, maar dat zien wij doorgaans toch verkeerd. Die zogenaamde speciale aanbieding na het geven van de korting is in de meeste gevallen de startprijs en kan je gebruiken om juist te gaan starten met onderhandelen. De verkoper zal jou laten doen geloven dat je echt absoluut de bodemprijs krijgt aangeboden maar dat is dus niet zo. Het is een verkoopspel, of truc, die bedoeld is om jou te manipuleren zodat jij niet om nóg meer korting durft te vragen.

Sta sterk in je schoenen en begin te onderhandelen

Het is goed om te weten dat de keuken prijs na het geven van korting door de verkoper nog lang niet de bodemprijs is. Op dat moment dien je sterk in je schoenen te staan en niet bang te zijn om de verkoper enigszins te irriteren. Hij of zij wil jou graag de keuken verkopen en heeft hiervoor een leuke show opgevoerd. Gebruik deze kennis om juist verder te onderhandelen. Bied lager als je de keuken wilt hebben, zeg goedendag als je verder wilt kijken. Als je later terug komt zal je merken dat er nog altijd ruimte is om de keuken goedkoper te krijgen.

Kijktip

In het programma ‘De Rekenkamer’ werd een hele uitzending aan het fenomeen ‘een keuken kopen’ gewijd. Ben je van plan om een keuken te kopen? Dan doe je er goed aan om deze uitzending te bekijken. Op die manier kom jij bij het onderhandelen over je nieuwe keuken beslagen ten ijs!

Zie: http://www.npo.nl/de-rekenkamer/06-11-2014/KN_1663948