Wat is duurzaam hout?

Het woord duurzaam zegt het al. Duurzaam hout komt uit bossen die duurzaam beheert worden. Een duurzaam bos is een bos waar alleen bomen gekapt worden als dat niet in strijd gaat met de omgeving. Hier moet je dan denken aan de dieren die daar leven, de planten ect.

Oplatten en het drogen van hout

Hout wat we willen opslaan om later te gebruiken of om te drogen om het binnen toe te gaan passen moeten we oplatten, maar wat is oplatten? Oplatten is het opstapelen van planken met een kleine ruimte tussen de planken, waardoor er een luchtstroom ontstaat langs de planken. Wanneer er niet voldoende ruimte tussen het hout/planken zit kan het vervelend gaan schimmelen en verrotten. Het is dus van belang om het los van elkaar te leggen zodat het vocht percentage in de planken kan drogen, zonder schimmels te creëren.

Locatie

Zorg ervoor dat je planken uit de zon houdt doormiddel van een eenvoudige afdekking. Wind is de bepalende factor bij het drogen. Een tochtige oude schuur is ideaal. Een geïsoleerde tochtvrije schuur is geen pretje. Buiten oplatten kan prima, mits het uit de zon en regen wordt gehouden door een eenvoudige afdekking aan de bovenzijde. Vocht door regen op de zijkant van het pakket is geen probleem en droogt snel op. Volledig afsluiten in plastic waardoor het vocht niet weg kan, is het ergste wat je kunt doen.

Oplatten

Belangrijk bij het oplatten is de verdeling van druk. Hoe kan je dit controleren? Op elke laag leg je één dikte planken boven elkaar. Een variëteit aan breedtes in 1 laag zorgt niet voor problemen. Zorg dat het pak uiteindelijk een grote rechthoek wordt ook al heb je niet altijd dezelfde lengte maten in het pak