Makkelijk en snel energie besparen; 15 energiebesparende tips

energie-besparenIedereen weet dat het loont om actief op zoek te gaan naar manieren om energie te besparen. Niet alleen om het milieu te ontzien, maar ook omdat het je een flinke lastenverlichting kan opleveren. Maar waar te beginnen? Het antwoord op die vraag is: bij het begin. Namelijk door de makkelijkste en snelste maatregelen te treffen.

In dit artikel geven we 15 tips waar je direct mee aan de slag kunt. Begin dus vandaag nog met besparen!

Geld besparen op je verwarming

1. Stook je huis niet onnodig warm

Wist je dat het terugbrengen van de temperatuur in huis met slechts één graad u op jaarbasis al zo’n € 70,- kan opleveren? Bewustwording op dat gebied kan je veel geld opleveren. Is het daadwerkelijk nodig om de thermostaat op 21 graden in te stellen, of is 20 of 19 ook voldoende? Een extra vest of een lekker warme deken op de bank zijn al voldoende ter compensatie.

2. Laat je huis niet te veel afkoelen

Schakel de temperatuur ’s nachts terug tot zo’n 16 graden. Wanneer het huis ’s nachts te veel afkoelt, kost het de dag erop namelijk weer extra veel energie om de woning weer warm te krijgen. Het leren kennen en begrijpen van de timer-instellingen op je thermostaat doet wonderen, dus neem even de tijd om uit te zoeken hoe dat werkt.

3. Zet de douche op energiebesparende stand

Tegenwoordig heeft bijna iedere douche een energiestand. Een krachtige straal is natuurlijk heerlijk, maar bij een douchebeurt van tien minuten betekent dit dat er meer water gebruikt wordt dan bij een bad. En laten we eerlijk zijn, in Nederland is ook de energiestand van de douche normaal gesproken nog genieten geblazen. Scheelt je zo tientallen euro’s per jaar.

Wees efficiënt met koken

4. Gebruik de oven voor meerdere gerechten tegelijk

Verwarm bij voorkeur meerdere gerechten tegelijk of achter elkaar en kook grote hoeveelheden in één keer. Het opwarmen van de oven kost het meeste energie, dus profiteer van die warmte. En laat na het koken altijd de ovendeur open staan en zet de afzuigkap uit: dat draagt direct bij aan de verwarming van je woning.

5. Kies de juiste pan

Gebruik het liefst een kleine pan op een klein pitje en houd tijdens het koken de deksel zo lang mogelijk op de pan. Zo gaat de minste warmte verloren. Let ook op de bodem van de pan. Wanneer je kookt op gas, werkt een pan met een bolle bodem het beste. Bij elektrisch koken

6. Laat de vaatwasser het werk doen

Spoel de vaat niet eerst af met heet water, maar schraap de etensresten met een spatel van de borden. De vaatwassers en vaatwastabletten van tegenwoordig krijgen je vaat gemakkelijk schoon.

7. Ga bewust om met de waterkoker

Waterkokers zijn energieverslinders, omdat ze in een zeer korte tijd zeer veel warmte moeten produceren. Ontkalk je waterkoker regelmatig; de kalk op het verwarmingselement zorgt er namelijk voor dat er meer energie nodig is om het water te verwarmen.

8. Voorkom een lege koelkast of vriezer

De koude spullen in je koelkast of vriezer helpen mee met het koelen, waardoor het apparaat zelf minder hard hoeft te werken. Lege ruimte wordt bovendien onnodig gekoeld en dat is al helemaal zonde van de energie.

Energie besparen met wassen

9. Niet te warm!

90% van het energie die een wasmachine verbruikt, wordt veroorzaakt door het verwarmen van het water. Was dus vaker op 40 of (bij voorkeur) 30 graden, in plaats van op 60 of zelfs 90.

10. Hang je wasgoed op

Vooral op warme dagen is je was in no-time droog in de buitenlucht. Dat scheelt energiekosten voor het gebruik van een droger. En het ruikt nog heerlijk ook!

11. Gebruik je strijkijzer efficiënt

Als je dan toch een droger gebruikt, haal de kleren er dan uit voordat ze helemaal droog zijn. Het is namelijk veel makkelijker om bijna-droge kleren te strijken, dus bespaar je daar veel tijd (en dus geld) op.

Bespaar energie op je (huishoudelijke) apparaten

12. Stekkers eruit!

Haal de stekkers uit alle apparaten die je niet met dagelijkse regelmaat gebruikt. Zelfs opladers van mobiele telefoons blijven elektriciteit verbruiken wanneer ze niet zijn aangesloten. Ook apparaten op stand-by zijn stiekeme energieslurpers. Wil je dus echt zeker weten dat je niet onnodig energie verbruikt? Stekkers eruit!

13. Maak er een spelletje van

Betrek je kinderen bij energie besparen. Leer ze plekken te ontdekken waar onnodig energie verspild wordt, bijvoorbeeld lichten die branden op lege kamers of apparaten die onnodig aan staan.

14. Laat de zon binnen

De warmte van de zon is natuurlijk de perfecte manier om je huis gratis te verwarmen. Doe de gordijnen dus open op een zonnige dag en laat de zon binnen. Vergeet niet om de gordijnen juist weer dicht te doen op het moment dat de zon onder gaat; zo blijft de warmte langer in huis hangen.

Betaal niet te veel voor de energie die je verbruikt

15. Vergelijk energieleveranciers

Dit artikel biedt goede handvatten om direct aan te gaan met energie besparen, maar het verbruiken van energie is natuurlijk nooit geheel terug te dringen. Zorg er dus voor dat je niet te veel betaalt voor de energie dié je verbruikt. Vergelijk de prijzen van gas en elektriciteit en kies voor het goedkoopste tarief. Dit kan u op jaarbasis in het gunstigste geval honderden euro’s besparen.

Na het lezen van dit artikel kun je aan de hand van 15 hands-on tips direct aan de slag om je energierekening te verlagen. Doe er je voordeel mee!