Tips voor het afsluiten van een autoverzekering

Veel mensen sluiten een autoverzekering af bij de aankoop van hun auto en kijken daar vervolgens niet meer naar om. Dit is niet handig om te doen, want je auto wordt ouder, de premies veranderen en wat veel mensen niet weten is, dat je als nieuwe klant vaak extra kortingen krijgt. Om deze redenen is het verstandig om je autoverzekering regelmatig te vergelijken en te kijken of je premie niet lager kan.

Soorten autoverzekering

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je voor verzekerd wil zijn. Hieronder zie je met welke dekking je welke schades verzekert.

WA: Schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt wordt vergoed. Je eigen schade wordt niet vergoed.

Beperkt Casco: Diefstal, inbraak en ruit-, brand- of stormschade aan je eigen auto wordt ook vergoed. Schade aan je auto door eigen schuld niet.

Volledig Casco (Allrisk): Schade aan je auto door een ongeluk dat je zelf hebt veroorzaakt of schade door vandalisme wordt ook vergoed.

Eigen risico

Bij elke verzekering komt er ook nog het eigen risico om de hoek kijken. Dit betekend dat vanaf een bepaald bedrag alles gedekt wordt en tot dat bedrag zal binnen het eigen risico vallen. Hoe hoger u het eigen risico zal neerzetten hoe lager de maandelijkse kosten van de verzekering zullen zijn. Het is echter in het verkeer bijna niet te bepalen of u schadevrij rijdt, want u bent afhankelijk van de bestuurders om u heen.

Voorkom het claimen van kleine schades

Bijna elke vorm van claimen, of het nu gaat om een grote schade of een kleine schade, heeft gevolgen op je opgebouwde schadevrije jaren en jouw positie op de ladder van het bonus-malussysteem. Door het claimen van een kleine schade kun je al snel een behoorlijk terugval maken op deze ladder.

Het is daarom goed om te bedenken of het zinvol is om de schade te claimen of om zelf voor deze kosten op te draaien. In sommige gevallen kan dit laatste voordeliger uitpakken. Ook kun je de verzekeraar vragen om uit te laten rekenen of het invloed heeft op je positie in het bonus-malussysteem.

Na het lezen van deze tekst hoop ik je voldoende geïnformeerd te hebben of hoe je een autoverzekering kan afsluiten en hoe je hierop kan besparen.