De voordelen van een e-sigaret

Tegenwoordig stappen steeds meer mensen over van traditioneel roken (met tabak) naar roken met een e-sigaret. Op veel plekken wordt het roken van een e-sigaret gedoogd. Dit komt omdat een e-sigaret aanzienlijk minder stinkt en minder schadelijk is voor de andere mensen. Zo zag ik een keer op het vliegveld in Schiphol iemand een e-sigaret roken tijdens het wachten op de bagage. Je rook er niks van. Het roken van een elektronische sigaret biedt vele voordelen. Daarom stappen steeds meer mensen over op een e-sigaret , ook wel elektronische sigaret of elektrische sigaretten genoemd. Hierna ga ik een aantal voordelen op een rijtje zetten.

Voordeel 1: Je bepaald zelf hoeveel nicotine je binnenkrijgt

Als je besluit om een e-sigaret te roken, bepaal je zelf hoeveel nicotine er in je elektronische sigaret zit. E-sigaret bevatten namelijk een vulling (ampul, tank of cartridge genoemd) met vloeistof. Als je een hijs neemt, wordt de vloeistof verdampt door een zogeheten verstuiver (Clearomizer/Atomizer). Daarnaast heb je de keuze uit verschillende e-liquids (vullingen) waardoor je zelf bepaalt hoeveel nicotine er in de elektronische sigaret zit. Dit is dus een handige en geleidelijke manier om je verslaving af te bhouwen.

Voordeel 2: Een e-sigaret produceert geen stinkende rook

De e-sigaret produceert geen rook. Dit komt omdat er geen verbranding plaatsvindt. De e-sigaret werkt op een batterij. De batterij levert energie aan de zogeheten verstuiver. Deze verstuiver zorgt ervoor dat de vloeistof in de e-sigaret verdampt. Hierdoor produceert de e-sigaret geen stinkende rook, maar geurloze waterdamp.

Voordeel 3: E-sigaret bevat geen koolmonoxide, stikstofmonoxide en kankerverwekkende teer

Het roken van een traditionele sigaret bevat niet alleen kankerverwekkende teer, maar nog honderden andere stoffen die schadelijk zijn voor jou gezondheid. Bij het roken van een gewone traditionele sigaret komen ongeveer 4000 giftige stoffen vrij, waaronder koolstofmonoxide en en stikstofdioxide. Bij een e-sigaret komt er maar één stof vrij: nicotine