Warmer in de winter en koel in de zomer

Wanneer de zon door de ramen schijnt, kan het behoorlijk warm worden in huis of op kantoor. Daarnaast is het in veel gevallen ook nog eens heel vervelend als de zon in je gezicht of op je computerscherm schijnt. Gelukkig zijn er tal van manieren om de zon te weren. Ook rolluiken werden vaak gebruik om de zon te weren, maar dan is het direct weer zo donker en kun je niet meer naar buiten kijken. Een andere oplossing die vandaag de dag vaak gebruikt wordt, is raamfolie. Dit is namelijk ontzettend effectief als zonwering. Bovendien werkt het ook in de winter aantoonbaar isolerend. Door de ramen tinten te geven houd je de warmte buiten of juist binnen en je kunt wél gewoon nog naar buiten kijken.

Verschillende soorten zonwerende folie

Zonwerende raamfolie is in verschillende soorten beschikbaar. Je kunt kiezen uit spiegelende raamfolie of neutrale zonwerende raamfolie. Beiden zijn overigens beschikbaar in drie verschillende tinten. Bij de donkerste kun je spreken van de ramen blinderen. In dat geval is het overigens ook lastig om van buiten naar binnen te kijken. Je kunt ook nog eens kiezen tussen folie aan de binnenkant of de buitenkant van de ramen. Over het algemeen geldt: hoe meer spiegelend en donker de folie, hoe effectiever de folie werkt als zonwering. Daarbij kan de meest donker spiegelende raamfolie in sommige gevallen binnen een temperatuurverlaging opleveren tot maar liefst acht graden!

Ook in de winter voordelig

Hoewel de meeste mensen de raamfolie vooral voor de zomer kopen om de zon en warmte buiten te houden, heeft het nog meer bijkomende voordelen. Ook in de winter profiteer je er namelijk van. De isolerende werking van de raamfolie werkt namelijk ook de andere kant op. Concreet: de warmte die je binnen creëert door te stoken, verdwijnt door de folie minder snel uit het gebouw. Daardoor bespaar je flink op de energiekosten en ben je uiteraard ook bewuster en beter bezig met het milieu. Het kan zelfs zo effectief zijn dat je dankzij de folie de hele winter de kachel een standje lager kunt zetten. Overigens werkt dat in de zomer op exact dezelfde manier wanneer je gebruik maakt van een airconditioning.

Standaard maten of op maat gesneden

Raamfolie is in verschillende standaardmaten beschikbaar. Daarbij zijn vooral de rolbreedtes van belang. Over het algemeen zijn er rolbreedtes van een 50 centimeter, 100 centimeter en 152 centimeter beschikbaar. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om bij het bedrijf waar je de raamfolie bestelt deze op maat te laten snijden, zodat het precies op je raam past. Je kunt de folie vervolgens laten bezorgen en zelf monteren, maar je kunt er voor een klein extra bedrag ook voor kiezen om dit door professionals te laten doen.

Bijkomende voordelen

Naast isolatie in zowel de zomer als de winter, biedt de raamfolie nog andere bijkomende voordelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het logo van je bedrijf dat uit de folie wordt gesneden waardoor de ramen ineens een heel ander zicht krijgen? Doordat mensen minder makkelijk naar binnen kijken, zorg je voor meer privacy. Daar staat uiteraard tegenover dat je zelf ook minder makkelijk naar buiten kunt kijken. Al is het maar de vraag of dit op kantoor daadwerkelijk een nadeel is.